divendres, 6 de març del 2009

Comerç just davant el consumisme i la crisi



Rebaixes, ‘low cost’, crèdits de consum, marques blanques, etc. Mentre es promou el consumisme voraç, augmenta l’endeutament de molts ciutadans. Els dies 6 i 7 se celebren unes jornades sobre comerç just i consum responsable per reflexionar sobre l’actual model de producció, comercialització i consum.


Consumir més o consumir menys? Aquesta pregunta centrarà les setenes 'Jornades de Comerç Just i Consum Responsable', organitzades per la Xarxa de Consum Solidari i Espacio por un Comercio Justo, que se celebraran divendres i dissabte al centre cívic Convent de Sant Agustí de Barcelona. Durant dos dies, els participants podran reflexionar sobre l’actual model consumista en ple context de crisi, un model que, com diu la carta de presentació de les jornades, és del tot insostenible. La cita servirà per conèixer algunes experiències que es duen a terme a diversos països d’Amèrica Llatina per afrontar la crisi des d’una perspectiva més justa per a productors i consumidors, amb uns altres instruments financers i promocionant la sobirania alimentària, és a dir, el dret que tenen tots els pobles a garantir la pròpia alimentació de manera autosuficient.
Xerrades, àpats i fires
Divendres a partir de les 17.30h es faran tres ponències emmarcades amb el títol ‘Crisi i consum. Què exigir? Què fer?’, a càrrec de l’economista Albert Recio, que analitzarà el paper del consum en l’economia crítica, del sociòleg Joaquim Sempere, que parlarà dels vincles de l’explosió consumista i la crisi ecològica, i del president de la Xarxa de Consum Solidari, Xavier Montagut, que plantejarà possibles alternatives a l’actual model de producció, des de l’agricultura i l’alimentació.
El matí de dissabte serà dedicat a l’Amèrica Llatina. Amb el títol ‘Amèrica Llatina es mou’, els assistents podran conèixer dues experiències diferents, la de l’organització equatoriana per la sobirania alimentària, Tierra Nueva, presentada pel director de l’organització Juan Pablo Muñoz, i el cas de l’agroecologia i la sobirania alimentària a Cuba, que explicarà la professora de la Universitat de l’Havana (Cuba), Mireya Sanz. També al matí, l’economista de Màlaga Albert Montero oferirà una ponència sobre els tractats comercials i els bancs regionals al servei dels pobles.
Després de les xerrades, a l’espai El Forat de la Vergonya (Plaça Pou de la Figuera, Barcelona) se celebrarà una calçotada i una fira del tast, amb productes que estaran acompanyats dels seus productors. El punt final de les jornades serà l’estrena, a la tarda, del documental 'De la mata a la olla', produït per Luciérnaga, Alba SUD i Xarxa de Consum Solidari, i que recull la veu de productors i consumidors d’Equador, Nicaragua, Mèxic i Catalunya que treballen per unes relacions comercials més justes i dignes.
Tots els actes són oberts i gratuïts, però els organitzadors recomanen d’inscriure-s’hi prèviament per correu electrònic.

I made this widget at MyFlashFetish.com.

MUSICA ELROC


VideoPlaylist
I made this video playlist at myflashfetish.com

XARXAJOVE TV