divendres, 30 de gener del 2009

El Fòrum Social Mundial 2009



El Fòrum Social Mundial 2009 amb representació catalana
Fins l’1 de febrer s’apleguen a la regió amazònica de Bélém do Pará (a Brasil) unes 120.000 persones provinents de moviments i entitats socials d’arreu del món, amb un objectiu comú: construir un gran Fòrum Social Mundial.


L’actual crisi econòmica mundial, els problemes mediambientals, les relacions comercials entre la UE i Amèrica Llatina, el deute extern i les directives d'immigració són alguns dels temes que es debatran en aquest gran encontre global, que va néixer ara fa nou anys amb l’objectiu de construir alternatives a l’actual sistema econòmic i polític neoliberal.
Què és el Fòrum Social Mundial?
No és cap entitat ni organització. El Fòrum Social Mundial (FSM) és un espai obert de reunió i diàleg, regit per la pluralitat, la diversitat i amb participants no-governamentals ni partidistes. Des del seu naixement, l’any 2001 a Porto Alegre (Brasil), aquest encontre s’ha convertit en un escenari d’intercanvi d’experiències i lluites locals, i també de construcció de propostes per assolir un model global més just. L’èxit de la primera edició va desencadenar en la creació d’un Consell Internacional que va aprovar una Carta de Principis i que s’encarrega d’organitzar aquest esdeveniment cada any. D’aleshores ençà, s’han celebrat fòrums locals, regionals, nacionals, temàtics –alguns de centralitzats com el d’aquests dies, i altres, de descentralitzats, com el de l’any passat-, però tots basats en la Carta de Principis.

La presència catalana
L’edició del Fòrum d’enguany, que va començar dimarts 27, incorpora moltes novetats, i una de les més destacades és la presència d’una organització catalana en la coordinació d’un dels espais temàtics. De la mà del CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacionals), representants de trenta pobles sense Estat d’arreu del món es trobaran del 29 al 31 de gener a l’Espai pels Drets Col·lectius dels Pobles, per debatre sobre els drets d’autodeterminació, les llengües minoritzades, els drets dels pobles indígenes i el dret a la terra, entre d’altres. Aquest espai dels Drets Col·lectius dels Pobles, el cinquè més gran dels disset que té el Fòrum, rep la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Un dia Pan-Amazònic
La celebració del fòrum en plena regió Amazònica no és casual: el Consell Internacional ha escollit aquesta zona pel seu valor mediambiental i per retre tribut a tots els moviments socials que lluiten per assolir una Amazònia protegida i sostenible. A més, el segon dia del fòrum, el 28 de gener, s’ha dedicat als cinc-cents anys de resistència de les poblacions indígenes del territori amazònic.

Un bloc per seguir l’activitat des de Catalunya
El CIEMEN ha creat un bloc a Internet des del qual es pot seguir tota l’actualitat de l’Espai pels Drets Col·lectius dels Pobles, mentre se celebra el FSM. Hi ha notícies, fotografies i apunts diversos, així com el contacte dels representants catalans a l’encontre.

I made this widget at MyFlashFetish.com.

MUSICA ELROC


VideoPlaylist
I made this video playlist at myflashfetish.com

XARXAJOVE TV