Veus joves contra les mines antipersona
Les mines antipersona són barates i molt cruels: quan no maten, mutilen. El dia que per fi es deixin de fabricar i d'utilitzar, les que romanguin actives continuaran provocant milers de víctimes civils. Amb motiu del Dia Internacional d'Acció contra les Mines us presentem l’experiència d’uns joves que lluiten per eradicar-les.
Potser hauràs sentit a parlar de les . Segons Unicef, 5.426 persones van morir o van sofrir ferides per l’esclat d’aquests artefactes el 2007, i el 30% d’aquestes víctimes foren infants. N’hi ha de moltes menes: vulgars, saltadores, de fragmentació, industrials, casolanes, etc., i la majoria són molt petites i difícils d’identificar a primera vista. Però tenen una propietat letal: són les úniques armes activades per la pròpia víctima. Mentre que el cost de produir-les és molt petit, oscil·la entre tres i trenta dòlars, per a desactivar-les se’n necessiten entre 300 i 1000. La principal particularitat de les mines és que sobreviuen més enllà de les guerres i que són especialment perilloses per als més joves i els refugiats que tornen a casa després d'un conflicte, perquè no les veuen.
Gràcies a la pressió de milers d'organitzacions, el 1997 es va firmar a Ottawa (Canadà) un contra l'ús, el comerç i la producció de mines antipersona. Encara que a hores d'ara cent cinquanta-sis països l’han ratificat, alguns l’incompleixen i continuen fabricant-les. Entre els estats que no s'han volgut comprometre a prohibir les mines hi ha Estats Units, Rússia, la Xina i Índia.
Veus joves
Precisament perquè són el blanc principal d’aquestes armes, grups de joves de diferents països han decidit organitzar-se per fer sentir la seva veu contra aquestes armes tan destructives. A Colòmbia, per exemple, un dels països més minats del món en què no paren de sembrar-se aquests artefactes, un grup de joves es va organitzar per lluitar contra la seva proliferació. Els activistes fan actes simbòlics, concerts, teatre i accions de sensibilització, com expliquen en el .
També a Catalunya hi ha un grup de joves organitzat que treballa per explicar què són les mines antipersona, és la secció jove de l’organització , una de les organitzacions veteranes en la lluita contra aquestes armes. Arran de l’inici de la , que agrupa més de 1400 organitzacions de noranta països, els Joves de Moviment per la Pau han recollit signatures, han fet xerrades per a nens i adolescents i han col·laborat amb diverses associacions europees. A fi d’explicar les experiències de no-violència que es duen a terme a diferents indrets, aquests joves emeten el programa de ràdio Bonobolitza’t, que es pot sentir a .